Dżem jagodowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na jagody trwa, korzystam ile się da a taki dżem to pyszna sprawa!!!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg jagód
    1/2 kg cukru
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    żelfiks

Dżem jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody oczyścić z liści i ogonków, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka. Dodać cukier. Dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3-4 min. Dodać żelfiks i sok z cytryny.
    Gotować jeszcze 2-3 min. Po tym czasie jeszcze gorące przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Komentarze

Podobne przepisy