Dżem jabłkowo-śliwkowy

4.97 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny dżemik na zimę

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
    2 kg antonówek
    2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.97 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem jabłkowo-śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć i usunąć pestki, zmielić przez maszynkę na grubym sitku.
    Masę śliwkową włożyć do rondla o grubym dnie i smażyć na małym ogniu bardzo często mieszając, aż śliwki zrobią się szkliste i zgęstnieją , trwa to kilka godzin, można robić to z przerwami.W trakcie smażenia dodać trochę cukru.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
    Włożyć do drugiego rondla, podlać połową szklanki wody, nakryć szczelnie nakrywką i podgrzewać aż zaczną pyrkać , po kilku minutach jabłka powinny się rozpaść. Zamieszać drewnianą łyżką, gdyby były grudki można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
    Od tej chwili smażyć bez nakrywania, często mieszać.
    Gdy jabłka są szkliste dodać kilogram cukru i smażyć aż będą gęstnieć.
  • 3. Gdy dżem śliwkowy jest już prawie dosmażony połączyć go z jabłkami , dosłodzić do smaku, posmażyć razem jeszcze z 15 minut.
    Wkładać do wyparzonych suchych słoików, zakręcać, pasteryzować 15- 20 minut.

Porady

Śliwki smażymy dłużej niż jabłka, dlatego owoce smażymy oddzielnie. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są owoce, ja zużyłam 2 kg. Z podanej ilości wyszło 11 słoiczków dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować