DŻEM JABŁKOWO-RÓŻANY Z FRUKTOZĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Z działki przywiozłam jabłka, ale przywiozłam coś jeszcze. Pachnące oszałamiająco i przepięknie różowe płatki róży jadalnej. Było ich niewiele, więc postanowiłam, że będą dodatkiem zapachowym dżemu.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka: 2 kilogramy
    - płatki róży jadalnej: 60 gramów
    - fruktoza: 8 łyżek
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - woda: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem jabłkowo-różany z fruktozą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem jabłkowo-różany 1. Płatki różane przebrać, odrzucić zeschnięte i dokładnie opłukać (mogą się na nich znajdować żyjące stworzenia). Wyłożyć na sito, przelać gorącą wodą i ostudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, zalać sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) i zasypać 2 łyżkami fruktozy.
  • 2. Jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zalać wodą i gotować pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać.
  • Dżem jabłkowo-różany 3. Masę jabłkową wyłożyć na sito z dość dużymi dziurami ( u mnie świetnie sprawdził się wkład do garnka do gotowania makaronu). Przecisnąć jabłka, tak aby na sicie zostały tylko skórki.
  • 4. Do przecieru jabłkowego dodać fruktozę (ilość w zależności od kwaśności jabłek) i płatki różane. Zamiast fruktozy można oczywiście użyć zwykłego cukru - to dla osób nie pilnujących IG.
    Smażyć na wolnym ogniu, dość często mieszając, aż całość będzie miała konsystencję dżemu (ja smażyłam około półtorej godziny.
  • 5. Gorący wkładać do umytych słoiczków. Jeśli ma być zjedzony w dość bliskiej przeszłości wystarczy gorący słoiczek obrócić do góry dnem. Jednak pewniejsza będzie pasteryzacja - 15 minut powinno wystarczyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować