Z działki przywiozłam jabłka, ale przywiozłam coś jeszcze. Pachnące oszałamiająco i przepięknie różowe płatki róży jadalnej. Było ich niewiele, więc postanowiłam, że będą dodatkiem zapachowym dżemu.
Dżem jabłkowo-różany z fruktozą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki różane przebrać, odrzucić zeschnięte i dokładnie opłukać (mogą się na nich znajdować żyjące stworzenia). Wyłożyć na sito, przelać gorącą wodą i ostudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, zalać sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) i zasypać 2 łyżkami fruktozy.
2.Jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zalać wodą i gotować pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać.
3.Masę jabłkową wyłożyć na sito z dość dużymi dziurami ( u mnie świetnie sprawdził się wkład do garnka do gotowania makaronu). Przecisnąć jabłka, tak aby na sicie zostały tylko skórki.
4.Do przecieru jabłkowego dodać fruktozę (ilość w zależności od kwaśności jabłek) i płatki różane. Zamiast fruktozy można oczywiście użyć zwykłego cukru - to dla osób nie pilnujących IG.
Smażyć na wolnym ogniu, dość często mieszając, aż całość będzie miała konsystencję dżemu (ja smażyłam około półtorej godziny.
5.Gorący wkładać do umytych słoiczków. Jeśli ma być zjedzony w dość bliskiej przeszłości wystarczy gorący słoiczek obrócić do góry dnem. Jednak pewniejsza będzie pasteryzacja - 15 minut powinno wystarczyć.
Komentarze