Dżem jabłkowo-gruszkowy

4.47 (147 ocen)

  • 50 min

Jesienny dżemik. Może służyć też jako mus z jabłuszek i gruszek dla niemowlaków.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 kg jabłek słodkich
    2 kg gruszek słodkich
    1 kg cukru
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (147 ocen)

Dżem jabłkowo-gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i gruszki dokładnie umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Owoce zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wrzucić do garnka i dolać wody. Gotować na małym ogniu aż owoce nieco odparują. Wsypać cukier i smażyć jeszcze około 30 minut. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Gruszki Jabłka Owoce Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować