Dżem jabłkowo-bananowy.

4.99 (201 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny swojski dżem z nutą egzotyki. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 banany (ok. 300 gr)
    700 gr jabłek papierówek – obranych, bez gniazdek
    250 gr cukru
    1 konfitur-fix
Wystaw ocenę:

4.99 (201 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem jabłkowo-bananowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokroić najpierw w plastry, później w małą kostkę do dużej miski, wypełnionej zimną wodą. Banany obrać i również pokroić w małe kostki. Pokrojone i odcedzone owoce zważyć, w sumie ma ich być 1 kg.
  • 2. Całość owoców włożyć do dużego garnka, wsypać cukier i konfitur-fix, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając i gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając.
  • 3. Gorącym dżemem napełnić umyte, wypłukane zimną wodą oraz wysuszone słoiki. Zakręcić zakrętką oraz postawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Porady

Do dżemu należy użyć jabłek papierówek, ponieważ mają one najlepszy smak, oraz dobrą konsystencję. Jeżeli użyje się innych jabłek, smak dżemu będzie inny, a może nawet zbyt kwaśny, bądź niedobry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Papierówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować