Dżem dyniowo-śliwkowy

4.5 (174 ocen)

Ma bardzo aromatyczny smak.

Składniki:

  • 700 g śliwek węgierek
    450 g dyni
    2 cukry waniliowe
    szczypta cynamonu
    100 g cukru
    ¼ l soku z pomarańczy
    2 łyżeczki mielonego imbiru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem dyniowo-śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przecinamy na pół i usuwamy kostki. Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy gniazdo nasienne, miąższ ścieramy na tarce .
  • 2. Wszystkie składniki zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy, mieszając co jakiś czas, aż składniki połączą się w jedną masę.
  • 3. Wyparzone słoiki napełniamy dżemem, zakręcamy i ustawiamy na wieczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować