Dżem czereśniowy

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Jego smak przypomina letni czas. Zimą jak znalazł do naleśników :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • na 5 słoików o poj. 470ml.

    2 kg czereśni (po wydrylowaniu)
    2 opakowania Dżemixu 2:1
    ok. 0,7kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki i wieczka myjemy i wyparzamy wrzątkiem, dokładnie osuszamy.
  • 2. Czereśnie drylujemy i wsypujemy do garnka, następnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy do owoców Dżemixy, dokładnie mieszamy całość i zagotowujemy, często mieszając. Gdy owoce się zagotują, wsypujemy cukier (próbujemy – można cukru wsypać mniej lub więcej niż w przepisie). Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień pod garnkiem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia i szybko zbieramy pianę z powierzchni dżemu, a następnie gorący wlewamy do przygotowanych słoików, najlepiej za pomocą lejka. Każdy słoik od razu po napełnieniu szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy słoiki lekko ostygną, można odwrócić je z powrotem.

Porady

Jeśli chcemy mieć dżem z większymi kawałkami owoców, część czereśni możemy odłożyć i pokroić nożem, a potem dodać do tych rozdrobnionych blenderem, ale wtedy nie używamy lejka przy nakładaniu dżemu do słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować