Dżem brzoskwiniowy

4.49 (157 ocen)

Letnie słoneczko zamknięte w słoiczkach, polecam !

Składniki:

  • 1,5 kg brzoskwiń ( dość twardych )

    1,5 szklanki cukru

    sok z połowy cytryny

    1 galaretka brzoskwiniowa

Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z brzoskwiń usuwamy pestki i skórkę . Kroimy w drobną kosteczkę . Wrzucamy do garnka , zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny . Gdy owoce puszczą sok wstawiamy na gaz i gotujemy . Po ok. 40 minutach owoce zaczynają się rozpadać , w tym momencie całość zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę . Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia . Przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków . Gdy ostygnie pasteryzujemy ok. 15 minut . Dżem osiąga konsystencję galaretki po schłodzeniu w lodówce , przed otwarciem należy go przenieść ze spiżarni do lodówki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować