Dżem brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny do kanapek, naleśników i deserów.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń
    2 szklanki cukru
    2 szklanki wody
    2 szklanki wrzątku + 8 łyżek żelatyny

Dżem brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie pozbawiamy pestek i wrzucamy go garnka z 2 szklankami wody. Gdy się zagotują, zasypujemy cukrem i gotujemy jeszcze oki. 15 minut aż zaczną się rozpadać. Blendujemy na gładką masę.
  • 2. W 2 szklankach wrzątku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy to do brzoskwiń. Mieszamy i przelewamy do słoiczków. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Przechwoujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy