Dżem ananasowy

0 (0 ocen)

Uwielbiam dżem ananasowy. Zwłaszcza ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem. Mmmmm.... pycha! Postanowiłam sama spróbować zrobić go w domu. Wyszedł wspaniały. Idealnie słodki i mega owocowy.

Składniki:

  • 1 ananas
    1 op. konfiturfixu
    szkl cukru

Dżem ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa obrać, usunąć środkową zgrubiałą część. Miąższ pokroić w drobna kostkę. Całość z sokiem przełożyć do garnka, wsypać cukier i konfiturfix. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Gotować ok 3-4 minuty. Dżem nakładać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Mój ananas był miękki i bardzo soczysty więc do smażenia nie dodawałam wody. Jeśli Wasz nie jest na tyle soczysty dolejcie odrobinę wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy