Ciasto Dyzio

4.51 (170 ocen)

Bardzo smaczne proste i szybkie ciasto. Polecam

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 szklanka maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1/2 l śmietany 30%
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    wiórki kokosowe do ozdoby
    Do nasączenia:
    woda z sokiem z cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dyzio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I:
    5 żółtek + 5 łyżek cukru + 5 łyżek mąki + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec w temperaturze 180C przez ok 15-20 min.
  • 2. Ciasto II:
    5 białek ubić, dodać niepełną szklankę cukru, niepełną szklankę mąki, szklankę maku, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w 180C przez ok 15-20 min. Wystudzić rozkroić na 2 części.
  • 3. Masa:
    Żelatynę sporządzić jak na opakowaniu. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, do ubitej już śmietany dodać żelatynę i przełożyć placki.
  • 4. Przekładanie ciasta:
    Ciasto makowe nasączone, masa śmietanowa, ciasto białe, masa śmietanowa, ciasto makowe nasączone, masa śmietanowa, posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladą.

Porady

Tortownica 30 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (607 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować