1.Ciasto I:
5 żółtek + 5 łyżek cukru + 5 łyżek mąki + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec w temperaturze 180C przez ok 15-20 min.
2.Ciasto II:
5 białek ubić, dodać niepełną szklankę cukru, niepełną szklankę mąki, szklankę maku, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w 180C przez ok 15-20 min. Wystudzić rozkroić na 2 części.
3.Masa:
Żelatynę sporządzić jak na opakowaniu. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, do ubitej już śmietany dodać żelatynę i przełożyć placki.
4.Przekładanie ciasta:
Ciasto makowe nasączone, masa śmietanowa, ciasto białe, masa śmietanowa, ciasto makowe nasączone, masa śmietanowa, posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladą.
Komentarze