Dyniowy torcik majki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cały czas ubijając aż powstanie lśniąca sztywna piana. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodawać po łyżeczce puree z dyni, za każdym razem dokładnie miksując. Wsypać mąki przesiane z proszkiem i sodą. Zmiksować na najmniejszych obrotach miksera lub wymieszać łyżką. Masę piec na 3 razy w tortownicy (śr. 21cm) wyścielonej papierem. W 180 stopniach, przez około 10-12 minut. Blaty wystudzić na kratce.
Masa 1: śmietanę zmiksować na sztywno, dodawać po łyżeczce masy krówkowej.
Pierwszy blat ułożyć na talerzu, posmarować połową masy, następnie drugi blat, połowa masy i ostatni blat. Wyrównać, docisnąć.
Masa 2: śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować ponownie. Masę nałożyć na wierzch i boki tortu, rozsmarować równo i dowolnie ozdobić.
Komentarze