Dyniowy torcik Majki

0 (0 ocen)

Córeczka wymyśliła jakie smaki mają mieć kremy, pomagała też przy miksowaniu, ubijaniu i dekoracji :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    2/3 szklanki puree z pieczonej dyni
    0,5 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszki do pieczenia
    0,25 łyżeczki sody
    Masa 1:
    200 g śmietany 30%
    200 g masy krówkowej
    Masa 2:
    150 g śmietany 30%
    150 g mascarpone
    1 czubata łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Dyniowy torcik majki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cały czas ubijając aż powstanie lśniąca sztywna piana. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodawać po łyżeczce puree z dyni, za każdym razem dokładnie miksując. Wsypać mąki przesiane z proszkiem i sodą. Zmiksować na najmniejszych obrotach miksera lub wymieszać łyżką. Masę piec na 3 razy w tortownicy (śr. 21cm) wyścielonej papierem. W 180 stopniach, przez około 10-12 minut. Blaty wystudzić na kratce.

    Masa 1: śmietanę zmiksować na sztywno, dodawać po łyżeczce masy krówkowej.

    Pierwszy blat ułożyć na talerzu, posmarować połową masy, następnie drugi blat, połowa masy i ostatni blat. Wyrównać, docisnąć.

    Masa 2: śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować ponownie. Masę nałożyć na wierzch i boki tortu, rozsmarować równo i dowolnie ozdobić.

    Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Torcik dyniowy z kiwi

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

To może cię zainteresować