Sernik dyniowy z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrój dynię na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku. Zmiksuj na puree.
2.Do miski wrzuć twaróg i mascarpone. Dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier, śmietankę i puree z dyni. Zmiksuj na jednolitą masę.
3.Osobno ubij białka jajek na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, a następnie dodaj do masy serowo-dyniowej. Lekko wymieszaj łyżką a by nie straciła swoich „spulchniających” właściwości i aby nie opadła.
4.Przełóż gotową masę do tortownicy (średnica 28cm) i piecz przez 15 min w temp. 180 stopni, a następnie w temp. 160 przez 60min.
5.Mus śliwkowy: śliwki wrzuć do garnka, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gęstej masy. Wyjdzie apetyczny mus śliwkowy. Pozostaw do ostygnięcia i polewaj sernik wg smaku.
Porady
Do wyłożonej masy w tortownicy przed upieczeniem możesz udekorować połówkami śliwek.
Komentarze