Sernik dyniowy z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

Zdrowy i apetyczny sernik dyniowy idealnie się komponuje z musem ze śliwek!

Składniki:

  • 700g tłustego twarogu
    500g mascarpone
    4 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
    1,5 szklanki cukru
    300g puree z dyni
    100 ml śmietanki 30%
    6 jajek
    pół kilograma śliwek
    szczypta soli

Sernik dyniowy z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój dynię na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku. Zmiksuj na puree.
  • 2. Do miski wrzuć twaróg i mascarpone. Dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier, śmietankę i puree z dyni. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • 3. Osobno ubij białka jajek na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, a następnie dodaj do masy serowo-dyniowej. Lekko wymieszaj łyżką a by nie straciła swoich „spulchniających” właściwości i aby nie opadła.
  • 4. Przełóż gotową masę do tortownicy (średnica 28cm) i piecz przez 15 min w temp. 180 stopni, a następnie w temp. 160 przez 60min.
  • 5. Mus śliwkowy: śliwki wrzuć do garnka, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gęstej masy. Wyjdzie apetyczny mus śliwkowy. Pozostaw do ostygnięcia i polewaj sernik wg smaku.

Porady

Do wyłożonej masy w tortownicy przed upieczeniem możesz udekorować połówkami śliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy