Dyniowy sernik z dyniową galaretką

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz.

Sernik na wyjątkowe okazje. Niezwykle smaczny, aksamitny i wilgotny, pięknie się prezentuje, nic nie traci na smaku nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Duża porcja ciasta dla wielu gości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • MASA SEROWA:
    twaróg – 1,35 kg
    mascarpone – 250 g
    puree z gotowanej dyni – 400 g
    jajka – 6 sztuk
    cukier puder – 150 g
    słodzone mleko skondensowane – 1/3 szklanki
    budyń waniliowy – 1 op.
    ekstrakt waniliowy – 3 łyżeczki

    CIASTO:
    mąka krupczatka - 350 g
    mąka kukurydziana - 50 g
    jajko - 1 sztuka
    masło – 250 g
    drobny cukier – 100 g
    proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki


    DYNIOWA GALARETKA:
    puree z gotowanej dyni – 2 szklanki
    galaretka pomarańczowa – 2 opakowania
    pomarańcza – 1/2 sztuki
    wrząca woda – 1,5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Galareta Serniki Desery Galaretki

Dyniowy sernik z dyniową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowy sernik z dyniową galaretką 1. CIASTO: składniki ciasta posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • Dyniowy sernik z dyniową galaretką 2. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Dyniowy sernik z dyniową galaretką 3. MASA SEROWA: ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Do sera dodać puree z dyni i krótko zmiksować. Dodać cukier puder, budyń i zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, następnie dodać mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii i ponownie krótko zmiksować. Na dno piekarnika wstawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczone ciasto, wstawić do nagrzanego do 180°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 80 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Dyniowy sernik z dyniową galaretką 4. DYNIOWA GALARETKA: dwa opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i wlać do miseczki z puree dyniowym, dodać sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy. Całość starannie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę dyniową wylać na schłodzony sernik i odstawić do zastygnięcia.

Porady

*poza sezonem robię z mrożonego puree z dyni, które wcześniej rozmrażam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik

To może cię zainteresować