Dyniowy piernik

4.5 (201 ocen)

To niezawodny, szybki w przygotowaniu piernik, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Zamiast dyniowego puree można użyć dowolnego dżemu. Piernik idealny do kawy! Polecam!

Składniki:

  • Blaszka 36x 12 cm
    Składniki:
    - 2 szklanki mąki,
    - 3 jajka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 0,5 szklanki oleju,
    - ¾ szklanki gęstego purée z dyni,
    - 1 szklanka mleka,
    - 1 łyżeczka sody,
    - 1 przyprawa do piernika,
    - 2 płaskie łyżki kakao

    Dodatkowo:
    • polewa czekoladowa do dekoracji,
    • posypka świąteczna do dekoracji lub kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Dyniowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ubijamy jajka 1. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i razem ubijamy na puszystą masę.
  • dodanie sypkich składników 2. . Do ubitej masy jajecznej dodajemy kakao. Następnie wsypujemy pozostałe sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko.
  • Dodanie puree 3. Na końcu dodajemy dyniowe purée. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki keksowej. Piernika pieczemy w 180°C około 50 min. Po upieczeniu dokładnie go studzimy.
    Po przestygnięciu piernik oblewamy polewą czekoladową: kupną lub domowej roboty. Posypujemy posypką. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować