Dyniowy creme brulee

3.5 (2 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie klasyki z sezonowym smakiem ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - puree z dyni (pokrojonej w kostkę, ugotowanej i zmiksowanej): 1 szklanka
    - cukier trzcionowy Muscovado: 0.5 szklanki
    - cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżeczki
    - żółko: 3 sztuki
    - śmietana 30 procentowa: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowy creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 170* i zagotować w czajniku wodę do kąpieli wodnej.
    Żółtka ubić z cukrem i cukrem z wanilią na gładką puszystą masę. Następnie dodać pure z dyni i zmiksować. W rondelku podgrzać śmietanę (aż zacznie parować). Następnie wlewać ją po trochę do masy z żółtek (energicznie mieszać aby żółtka się nie ścięły). Usunąć pianę, która powstała. Masę rozlać do kokilek. Włożyć do większej blachy i nalać wody mniej więcej do połowy kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kapieli wodnej przez ok. 30 minut. Nastepnie wyjąć kokilki z wody i odstawić do wystudzenia. Jak już ostygną należy wstawić je do lodówki na minimum 3-4 h a najlepiej całą noc. Przed podaniem posypać cukrem i przypiec palnikiem aż powstanie chrupiąca skorupka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować