Dyniowo - paprykowy sos a'la Tao Tao

4.5 (188 ocen)

  • Dla 4 osób

Co z tą dynią? ;)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
    1 kg żółtej papryki
    4 papryczki chilli
    500 g miąższu dyni
    szklanka cukru żelującego
    główka czosnku
    czubata łyżeczka soli morskiej
    płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Dip

Dyniowo - paprykowy sos a'la tao tao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oraz obraną dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez czterdzieści minut. Następnie usuwamy z papryki skórkę i gniazda nasienne. Miąższ z warzyw wkładamy do garnka.

    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chilli, sól, wodę oraz cukier.

    Sos gotujemy przez piętnaście minut. Następnie miksujemy na gładki sos, doprawiamy pieprzem i przecieramy przez drobne sitko.

    Sos ponownie przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gorący przelewamy do niewielkich słoiczków, mocno zakręcamy i ustawiamy na zakrętce.

    Doskonały do mięs i serów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować