Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą

0 (0 ocen)

Pieczona dynia świetnie nadaje się jako dodatek do słodkich wypieków. Pozbawiona części wody ma bardziej wyrazisty smak. Świetni komponuje się z starta skórką cytrynową i gorzką czekoladą.

Składniki:

  • (na 14 sztuk)

    100 g masła
    50 ml oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2/3 szklanki puree z pieczonej dyni
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    około 10 kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą 1. Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.
  • Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą 2. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
    Orzechy mielimy na mąkę.
  • Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą 3. Masło roztopić w rondelku, dodać cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować i gotować przez około 1 minutę. Dodać purée z dyni i gotować przez kolejną minutę.
    Następnie kolejno dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną, po jednym jajku oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.
    Masę wyłożyć do papilotek, do około 2/3 ich wysokości. Każdą kostkę czekolady pokroić w 4 części i włożyć po 3 kawałeczki czekolady do każdej babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 23 minuty.
  • Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą 4. Następnie kolejno dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną, po jednym jajku oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.
  • Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą 5. Masę wyłożyć do papilotek, do około 2/3 ich wysokości. Każdą kostkę czekolady pokroić w 4 części i włożyć po 3 kawałeczki czekolady do każdej babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 23 minuty.

Porady

Przepis z bloga kwestiasmaku.pl po moich modyfikacjach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-2ajbg7s

To może cię zainteresować