Dyniowo-łososiowe risotto

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

lekkie, pożywne danie

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia pomarańczowa: 400 gramów
    - ryż na risotto (np. Arborio): 1 szklanka
    - ryż pełnoziarnisty: 0.5 szklanki
    - cebula , drobno posiekana: 0.5 sztuki
    - czosnek (ząbek): 2 ząbki
    - łosoś świeży: 300 gramów
    - wino wytrawne białe: 1 szklanka
    - bulion warzywny: 0.5 litra
    - pietruszka świeża: 1 pęczek
    - tymianek do smaku: 0.5 łyżeczki
    - chilli w płatkach: 0.5 łyżeczki
    - sól, czarny pieprz do smaku (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - kumin mielony: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dyniowo-łososiowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obrać, przekroić na pół jeśli jest mała,- jeśli jest większa pokroić na plastry.
    Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do temp 180'
    ok 20 min.
    Pokroić cebulę i czosnek, wrzucić na patelnię i poddusić.
    Następnie dodać ryż i podsmażać aż zrobi się przeźroczysty.
    Wlać pół szklanki bulionu, gotować do wchłonięcia płynu.
    Kiedy ryż podwoi swoją objętość dodać wino, przyprawy i dynię, dalej gotując i podlewając do wykończenia bulionu.
    Na końcu dodać poszarpany łosoś, listki pietruszki i resztę tymianu.
    Podawać gorący.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować