Dynia to warzywo „idealne”- jest zdrowe, pyszne i można ją podać na słodko i słono:)Dziś polecam pizzę z jej udziałem. Osobiście mogła bym ją jeść codziennie:). Gruby spód oraz kolorowe i bogate nadzienie- Polecam!!!
Składniki:
Blaszka 24x30 cm
Ciasto:
• 35 dag mąki,
• 3 łyżki oleju,
• 140 ml mleka,
• ¼ kostki drożdży,
• 0,5 łyżeczki soli,
• ½ łyżeczki cukru,
• 1 jajko,
• Zioła dalmatyńskie 1,5 łyżeczki
Nadzienie:
• około 300 gram dyni po obraniu,
• 1 podwójna pierś z kurczaka,
• ok 6 dużych pieczarek,
• kilka kostek sera feta,
• olej do smażenia,
• tymianek,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
• ok 80 gram sera żółtego,
• natka pietruszki do posypania,
• czosnek niedźwiedzi,
• jajko do posmarowania brzegów
Dyniowo-kurczakowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko, zioła dalmatyńskie oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.NADZIENIE:Dynię kromy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem , solą oraz tymiankiem. Tak przygotowaną skrapiany olejem i zapiekamy na półmiękko.
3.Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażamy. Następnie dodajemy do niego dość grubo pokrojone pieczarki. Całość smażymy do miękkości, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
4.Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wykładając formujemy wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem. Środek ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układamy podpieczoną dynię, pieczarki z filetem oraz ser feta.
Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym serem żółtym. Gdy ser się rozpuści całość wyjmujemy. Przed podaniem posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.
Komentarze