Dyniowo-kurczakowa pizza

0 (0 ocen)

Dynia to warzywo „idealne”- jest zdrowe, pyszne i można ją podać na słodko i słono:)Dziś polecam pizzę z jej udziałem. Osobiście mogła bym ją jeść codziennie:). Gruby spód oraz kolorowe i bogate nadzienie- Polecam!!!

Składniki:

  • Blaszka 24x30 cm
    Ciasto:
    • 35 dag mąki,
    • 3 łyżki oleju,
    • 140 ml mleka,
    • ¼ kostki drożdży,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko,
    • Zioła dalmatyńskie 1,5 łyżeczki
    Nadzienie:
    • około 300 gram dyni po obraniu,
    • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    • ok 6 dużych pieczarek,
    • kilka kostek sera feta,
    • olej do smażenia,
    • tymianek,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • ok 80 gram sera żółtego,
    • natka pietruszki do posypania,
    • czosnek niedźwiedzi,
    • jajko do posmarowania brzegów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Dyniowo-kurczakowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki ciasta 1. CIASTO:Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko, zioła dalmatyńskie oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • przygotowanie dyni 2. NADZIENIE:Dynię kromy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem , solą oraz tymiankiem. Tak przygotowaną skrapiany olejem i zapiekamy na półmiękko.
  • dodanie pieczarek do filetu 3. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażamy. Następnie dodajemy do niego dość grubo pokrojone pieczarki. Całość smażymy do miękkości, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
  • przed pieczeniem 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wykładając formujemy wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem. Środek ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układamy podpieczoną dynię, pieczarki z filetem oraz ser feta.
    Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym serem żółtym. Gdy ser się rozpuści całość wyjmujemy. Przed podaniem posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować