Dyniowe serniczki

0 (0 ocen)

Pyszne dyniowe serniczki w mini wersji na pomarańczowo-czekoladowym spodzie to z pewnością deser idealny na jesienne dni :)

Składniki:

  • Na 6 serniczków o średnicy ok. 10 cm:

    spód:

    200 g czekoladowych ciastek
    40 g roztopionego masła
    6 łyżek soku pomarańczowego

    masa:

    300 g twarogu na sernik
    150 g puree z dyni
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    kopiasta łyżka mąki

    polewa:

    4 kostki gorzkiej czekolady

Dyniowe serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód mieszamy,

    Powstałym ciastem wykładamy foremki.

    Spody zapiekamy przez 8 minut w 190 stopniach.

    Odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Twaróg miksujemy z puree z dyni, z cukrem i mąką.

    Następnie dodajemy jajka i miksujemy do połączenia składników.

    Masę wykładamy na podpieczone spody, wyrównujemy ją i pieczemy około 45 minut w 190 stopniach.
  • Dyniowe serniczki 3. Serniczki studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

    Wystudzone ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

    Smacznego :)

Porady

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy