Dyniowe racuszki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzięki dyni placuszki są mięciutkie i delikatne. Pyszne :)

  • 30 min

Składniki:

  • kawałek obranej dyni (po starciu 2 szklanki)
    5-7 dużych ziemniaków
    jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    duża szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
    cebula
    olej do smażenia

Dyniowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i ziemniaki ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. U mnie było mniej więcej po równo dyni i ziemniaków. Cebulę również ścieram na warzywnej tarce. Można ją tez drobniutko pokroić. Do masy wbijam jajko, dodaję mąkę i przyprawiam. Dokładnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię kładę małe porcje ciasta. Smażę na oleju, z obu stron, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy