Dyniowe racuszki

0 (0 ocen)

Placuszki można podać posypane po prostu cukrem pudrem. W sezonie dyniowym obowiązkowo goszczą u mnie w domu. Są pyszne i proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 szklanki mąki,
    • 1 i 1/3 szklanki mleka,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki cukru,
    • 2 jajka,
    • 40 dag miąższu dyni (po obraniu),
    • Migdały do dekoracji,
    • Melisa do dekoracji,
    • Olej do smażenia

Dyniowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Przygotowujemy dynię. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Do miski wlewamy mleko. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie miksujemy.
  • dodanie dyni 2. Do gotowego wsypujemy startą dynię. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
  • smażenie 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta formując małe racuszki. Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy migdałami i dekorujemy melisą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy