Dyniowe placuszki z odrobiną słodyczy

4.5 (171 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Delikatne plucuszki. Idealne na śniadania, kolacje i obiady.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia: 0.5 sztuki
    - mąka: 375 gramów
    - jako: 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dyniowe placuszki z odrobiną słodyczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, wybieramy z niej miąższ.
    Myjemy i trzemy na tarce - na średnich oczkach.

    Kiedy już zetrzemy dynię dodajemy mąkę, cukier i jajko. Mieszamy. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych.
    Sporą ilość mąki mozemy zastąpić otrębami.

    Na patelnię wlewamy olej. Kiedy już się rozgrzeje smażymy placuszki.
    Smażymy po 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu.

    Podajemy z dżemem. Idealnie pasuje ten z porzeczek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować