Dyniowe placuszki z kaszanką

0 (0 ocen)

To syte i tanie danie. Idealne dla osób lubiących dynię oraz kaszankę:).

Składniki:

  • Placki:
    • 400 g miąższu z dyni,
    • 2 szklanki startych ziemniaków ,
    • 2 jajka,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 0,5 łyżeczki kurkumy,
    • 3 łyżki mąki,
    • Olej do smażenia,
    • Natka pietruszki do dekoracji
    Dodatkowo:
    • 0,5 kg kaszanki,
    • 0,5 dużej cebuli,
    • Olej do smażenia

Dyniowe placuszki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki po starciu 1. Dynie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odcedzamy z nadmiaru wody na sitku. Czosnek drobno siekamy.
  • składniki ciasta 2. Do miski przekładamy dynię, odciśnięte ziemniaki, czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy.
  • smażenie 3. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Po odsączeniu przekładamy do dwa placuszki kaszanką. Podajemy oprószone natką pietruszki.
  • przygotowanie kaszanki 4. KASZANKA: Na oleju rumienimy pokrojoną cebulę. Dokładamy do niej kaszankę i razem smażymy. Przysmażoną przekładamy placuszki. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy