Dyniowe pankejki

0 (0 ocen)

Często przygotowuję amerykańskie naleśniki czyli pancakes, ponieważ są bardzo podzielne, można dodawać do nich ulubione składniki. Świetnie prezentują się na talerzu, znikają w mgnieniu oka.

Składniki:


  • 1 jajko,
    1/2 szklanki cukru,
    szczypta soli,
    250g puree z dyni,
    1,5-2 szklanki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 szklanka mleka,
    1,5 łyżki masła

Dyniowe pankejki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowe pankejki 1. Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i szczyptę soli, ucieramy mikserem.
  • Dyniowe pankejki 2. Następnie dodajemy dyniowe puree, roztopione masło i miksujemy.
  • Dyniowe pankejki 3. Kolejno dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, aż powstanie gęste ciasta, troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego.
  • Dyniowe pankejki 4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką ciasto formując okrągły kształt. Placuszki smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy