Złociste bułeczki polane owocowym sosem to pomysł na pyszny, słodki obiadek. Taki duet dyniowo- śliwkowy jak najbardziej polecam:). Dodatkowo można danie podać z kleksem śmietany lub jogurtu.
Składniki:
Ciasto:
• Około 0,5 kg mąki,
• 5 dag drożdży,
• 0,5 łyżki cukru,
• 2 jajka,
• ¾ szklanki mleka,
• 2 łyżki oleju,
• 200 gram gęstego puree z dyni,
• Szczypta soli
Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.DYNIOWE CIASTO:
Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy drożdże. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Do tak przygotowanego płynu dodajemy jajka, olej, sól, dynię oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania ciasta. Jej ilość zależy bowiem od gęstszości naszego puree.
2.Gotowe ciasto, po około 15 minutach wyrabiania powinno odchodzić od ręki.
3.Takie też przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubości około 1,5 cm. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrawamy z niego koła. Wycięte „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.
5.Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą.
Na tak przygotowaną gazę wykładamy wyrośnięte porcje ciasta. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut. Długość gotowania zależy od ich grubości.
Gotowe pampuchy wyjmujemy i podajemy na ciepło z sosem śliwkowym.
6.SOS:
Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy przekrojone na połowę i pozbawione pestek śliwy. Całość podgrzewamy około 10 minut. Śliwki dość szybko miękną, więc sos przygotowujemy w trakcie jak pampuchy nam się gotują.
Gotowy sos doprawiamy do smaku cynamonem.
Komentarze