Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

0 (0 ocen)

Złociste bułeczki polane owocowym sosem to pomysł na pyszny, słodki obiadek. Taki duet dyniowo- śliwkowy jak najbardziej polecam:). Dodatkowo można danie podać z kleksem śmietany lub jogurtu.

Składniki:

  • Ciasto:
    • Około 0,5 kg mąki,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 łyżki cukru,
    • 2 jajka,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 2 łyżki oleju,
    • 200 gram gęstego puree z dyni,
    • Szczypta soli

    Śliwkowy sos:

    • 400 gram śliwek,
    • 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
    • 80 gram masła,
    • Cynamon do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. DYNIOWE CIASTO:
    Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy drożdże. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Do tak przygotowanego płynu dodajemy jajka, olej, sól, dynię oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania ciasta. Jej ilość zależy bowiem od gęstszości naszego puree.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. Gotowe ciasto, po około 15 minutach wyrabiania powinno odchodzić od ręki.
  • wyrośnięte ciasto 3. Takie też przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • bułeczki przed wyrośnięciem 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubości około 1,5 cm. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrawamy z niego koła. Wycięte „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • gotowanie 5. Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą.

    Na tak przygotowaną gazę wykładamy wyrośnięte porcje ciasta. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut. Długość gotowania zależy od ich grubości.
    Gotowe pampuchy wyjmujemy i podajemy na ciepło z sosem śliwkowym.
  • przygotowanie sosu 6. SOS:
    Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy przekrojone na połowę i pozbawione pestek śliwy. Całość podgrzewamy około 10 minut. Śliwki dość szybko miękną, więc sos przygotowujemy w trakcie jak pampuchy nam się gotują.
    Gotowy sos doprawiamy do smaku cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować