Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem

0 (0 ocen)

Pyszne jesienne pączki z dynią

Składniki:

  • 1,25 kg mąki pszennej typ 500
    300 g startej na bardzo drobnych oczkach dyni
    1 szk mleka
    100 g świeżych drożdży
    250 g margaryny do pieczenia
    1/2 szk cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szczypta soli
    2 jajka
    6 żółtek
    2 łyżki octu
    marmolada
    lukier ( cukier puder + sok z cytryny )
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić w rondelku i przestudzić.
    W drugim garnku podgrzać mleko, wsypać cukier, wkruszyć drożdże i 2 łyżki mąki.
    Zaczyn dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy zaczyn rośnie ubić jajka z żółtkami i cukrem waniliowym a gdy są ubite dodać ocet i jeszcze chwilę ubijać.
    Do miski przesiać mąkę, startą dynię, dodać sól i wymieszać.
    Następnie dodać rozczyn, i jajka i wymieszać.
  • 3. Potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi objętość podzielić ciasto na porcje, każdą rozpłaszczyć i na środek nałożyć porcje marmolady.
    Dokładnie zlepiać pączki i układać łączeniem do dołu na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
    Pączki zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy ładnie wyrosną smażyć na rozgrzanym oleju a gdy się usmażą wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
    Gdy lekko przestygną polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować