Dyniowe pączki

0 (0 ocen)

W karnawale obowiązkowo przygotowuję pączki! W tym roku powstały dyniowe. Niewielki dodatek dyni nie zmienia smaku ciasta, a nadaje mu pięknego złocistego koloru! Pączki możemy dowolnie nadziewać, lecz u mnie w domu obowiązkowo jest to róża!!!! Już latem trzeba o tym pomyśleć, gdy w ogrodzie piękni

Składniki:

  • Ciasto:
    • ok 0,6 kg mąki,
    • Szczypta soli,
    • 3 łyżki cukru,
    • 0,5 szklanki gęstego purée z dyni,
    • 5 dag drożdży,
    • 1 jajko,
    • 3 żółtka,
    • 7 dag masła,
    • ok 1-1 i 1/3 szklanki mleka (ilość zależy od gęstości dodanej dyni),
    • 2 łyżki spirytusu
    Dodatkowo:
    • Olej i smalec do smażenia (Pół na pół),
    • polewa czekoladowa lub czekolada do dekoracji,
    • marmolada różana do napełnienia ( u mnie domowej roboty)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Konfitury

Dyniowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodawanie składników do rozczynu 1. Masło topimy. Studzimy.
    Mleko (szklankę) delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Rozczyn dokładnie mieszamy i pozostawimy do podrośnięcia.
    Do wyrośniętego dodajemy część mąki, jajko, żółtka, dynię, sól i pozostały cukier.
  • gotowe ciasto przed wyrosnięciem 2. Zagniatamy ciasto około 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Jeśli ciasto jest dość gęste dodajemy mleko. Pod koniec wyrabiania wlewamy tłuszcz oraz alkohol. Zagniatamy całość jeszcze ok 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki i naczynia.
  • wyrośnięte ciasto 3. Tak przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto wyrasta około 50-60 minut.
  • wykrawanie i nadziewanie kułek 4. Gotowe wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinamy koła. Wielkość kół zależy od tego jakich rozmiarów chcemy uzyskać pączki. (ja wykrawałam od litrowego słoika).
    Na środku wyciętych kół nakładamy różane nadzienie.
  • pączki pozostawione do wyrosnięcia 5. Brzegi ciasta zawijamy ku górze i dokładnie zlepiamy. Uformowane pączki pozostawiamy na deseczce do podrośnięcia układając je miejscem łączenia do spodu. Między czasie rozgrzewamy tłuszcz.
  • smażenie 6. Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz stroną wyrośnięta do dołu. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
    Po ostudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować