Dyniowe lody

0 (0 ocen)

Na złocistą porę roku, czyli jesień polecam dyniowe lody! Kocham to warzywo, więc nie mogłam nie użyć go do wykonania tego deseru.Lody mają nie tylko piękny kolorek, ale ciekawy, lekko korzenny smak!

Składniki:

  • Składniki:
    • Około 1,5 szklanki purée z dyni
    • 330 ml śmietanki 30%,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 3 łyżki gęstej śmietany,
    • 4 łyżki cukru kryształu,
    • cukier puder do smaku,
    • 2 żółtka,
    • 1 duże jajko,
    • gorzka czekolada do dekoracji,
    • łyżeczka przyprawy do piernika

Dyniowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubite jajka 1. Jajko oraz żółtka ubijamy na parze z cukrem kryształem.
  • ubijanie śmietanki 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  • dodanie ubitych jajek 3. Do ubitej wlewamy ubite jajka, a następnie dodajemy mleko oraz gęstą śmietanę. Miksujemy dokładnie.
  • dodanie dyni 4. Na koniec dodajemy dyniowe purée.
  • dodanie przyprawy do piernika 5. Ponownie całość dokładnie mieszamy dodając przyprawę do piernika i cukier puder do smaku.
    Gotową masę lodową przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy. Unikniemy wówczas powstania kryształków lodu, a masa będzie bardziej puszysta.

    Gotowe porcjujemy, dekorujemy wiórkami czekoladowymi.

Komentarze

Podobne przepisy