Puszyste drożdżówki z dodatkiem dyni i przyprawy korzennej, w środku domowy dżem mirabelkowy i karob, pyszne ze szklanką mleka.
Składniki:
ciasto
30 g drożdży
80 g cukru
100 g mleka
120 g puree z dyni
80 g masła
1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
500 g mąki pszennej typ 450
1 szczypta soli
nadzienie:
1 mały słoik dżemu z ciemnych mirabelek
1 czubata łyżka karobu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Dyniowe bułeczki z dżemem mirabelkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wlać ciepłe mleko i puree z dyni, dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać roztopione masło, dodać mąkę, przyprawę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie:
Dżem zmieszać z karobem i przyprawą.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków, każdy rozpłaszczyć. Na ciasto nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, zlepiać bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Komentarze