Dyniowe bułeczki z dżemem mirabelkowym

0 (0 ocen)

Puszyste drożdżówki z dodatkiem dyni i przyprawy korzennej, w środku domowy dżem mirabelkowy i karob, pyszne ze szklanką mleka.

Składniki:


  • ciasto
    30 g drożdży
    80 g cukru
    100 g mleka
    120 g puree z dyni
    80 g masła
    1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
    500 g mąki pszennej typ 450
    1 szczypta soli
    nadzienie:
    1 mały słoik dżemu z ciemnych mirabelek
    1 czubata łyżka karobu
    1 łyżeczka przyprawy korzennej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe bułeczki z dżemem mirabelkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wlać ciepłe mleko i puree z dyni, dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać roztopione masło, dodać mąkę, przyprawę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    W międzyczasie przygotować nadzienie:

    Dżem zmieszać z karobem i przyprawą.

    Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków, każdy rozpłaszczyć. Na ciasto nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, zlepiać bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.

    Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

    Piec około 25 minut. Wystudzić na kratce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Karob Mirabelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować