Dyniowe babeczki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie puree z dyni: Dynię kroimy na pół, a następnie na ćwiartki. Wydrążamy nasiona i kroimy w mniejsze kawałki lub plastry. Myjemy, osuszamy i obieramy (obierać można również po upieczeniu). Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni, aż dynia będzie całkowicie miękka. Upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika i miksujemy w blenderze na puree, lub rozgniatamy widelcem.
2.Przygotowanie babeczek: W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, orzechy), a w drugiej wszystkie składniki mokre (jajko, roztopione masło, maślanka).
Zawartość obydwu misek mieszamy ze sobą, aż do połączenia się składników. Dodajemy dynię i jeszcze raz mieszamy, Ciasto nie musi być gładkie, raczej powinno być grudkowate, dlatego nie ubijamy mikserem.
3.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, a te napełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy około 25 min w temperaturze 190 stopni.
Po ostygnięciu dekorujemy dowolnie. Ja ozdobiłam "czapeczkami" z serka mascarpone wymieszanego z brązowym cukrem i posypałam posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze