Dyniowa zupa z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pożywna i delikatna zupa w połowie kremowa.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szkl pure z dyni
    1 szkl mrożonej marchewki z groszkiem
    600 ml bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    1 ziele angielskie
    pieprz biały
    papryka w proszku ( słodka i ostra )
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka majeranku
    natka pietruszki
    sól

    Klopsiki
    300 g karkówki
    2 łyżki kaszki kukurydzianej
    1 ząbek czosnku
    1/2 małej cebuli
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Dyniowa zupa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy w maszynce z cebulą i czosnkiem. Dokładnie mieszamy dodając kaszkę kukurydzianą oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe, zgrabne pulpeciki, które smażymy na oleju.
  • 2. Do garnka wlewamy bulion warzywny i gotujemy w nim marchewkę z groszkiem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy do nich pure z dyni i wszystkie przyprawy.
  • 3. Na końcu dokładamy usmażone klopsiki i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut aż wszystkie smaki się połączą. Ewentualnie doprawiamy solą.
  • 4. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy