Dyniowa zupa gulaszowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jeden z wielu moich ulubionych przepisów oszczędzajacych czas, zupa i drugie danie w jednym, sycąca i rozgrzewająca, idealna dla zabieganych mam rozbieganych dwulatków - pół godziny przy garach, dwa dni wolnego.

  • 30 min

Składniki:


  • Pół kilo mięsa (przypuszczam, że bez mięsa też wyjdzie smacznie, w razie czego)
    3-4 średnie cebule
    Papryka czerwona (może też być dodatkowo jedna żółta)
    Cztery (tak myślę) szklanki dyni pokrojonej w kostkę
    Opcjonalnie marchew i puszka krojonych pomidorów
    Przyprawy: sól , pieprz, papryka słodka insłodka wędzona (ta druga nie obowiązkowo) trochę świeżego imbiru, ziele angielskie i listek laurowy

Dyniowa zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju juz w docelowym garnku. Dodać pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć przez jakieś 2-3 minuty mieszając. Następnie ułożyć w garnku dynię, paprykę ( ja pokroiłam w niezbyt długie paski) i inne składniki, jeśli zdecydujecie posprzątać lodówkę ;) na koniec przyprawy i zalewamy wodą tak, aby minimalnie przykryła zawartość garnka. Całość dusić około pół godziny do 40 minut minimum

Komentarze

Podobne przepisy