Jeden z wielu moich ulubionych przepisów oszczędzajacych czas, zupa i drugie danie w jednym, sycąca i rozgrzewająca, idealna dla zabieganych mam rozbieganych dwulatków - pół godziny przy garach, dwa dni wolnego.
30 min
Składniki:
Pół kilo mięsa (przypuszczam, że bez mięsa też wyjdzie smacznie, w razie czego)
3-4 średnie cebule
Papryka czerwona (może też być dodatkowo jedna żółta)
Cztery (tak myślę) szklanki dyni pokrojonej w kostkę
Opcjonalnie marchew i puszka krojonych pomidorów
Przyprawy: sól , pieprz, papryka słodka insłodka wędzona (ta druga nie obowiązkowo) trochę świeżego imbiru, ziele angielskie i listek laurowy
Dyniowa zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju juz w docelowym garnku. Dodać pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć przez jakieś 2-3 minuty mieszając. Następnie ułożyć w garnku dynię, paprykę ( ja pokroiłam w niezbyt długie paski) i inne składniki, jeśli zdecydujecie posprzątać lodówkę ;) na koniec przyprawy i zalewamy wodą tak, aby minimalnie przykryła zawartość garnka. Całość dusić około pół godziny do 40 minut minimum
Komentarze