Dyniowa zapiekanka

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W polskiej kuchni dynia jest niedoceniana. Szkoda, bo to smaczne warzywo.

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
    jajko
    1,5 kg ziemniaków
    20 dag kiełbasy
    2 puszki kukurydzy
    2 posiekane cebule
    3 ząbki czosnku
    30 dag żółtego sera
    200 ml śmietany 18-proc.
    sól, pieprz
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Dyniowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach ok. 10 minut. Studzimy i obieramy. Kroimy z kiełbasą w talarki. Kukurydzę osączamy.
  • 2. Dynię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok. Mieszamy z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Smażymy na maśle. Doprawiamy.
  • 3. W natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym układamy: ziemniaki,
    dynię, kukurydzę, kiełbasę, ziemniaki, dynię, kukurydzę.
  • 4. Śmietanę miksujemy z jajkiem. Doprawiamy. Polewamy warzywa. Posypujemy startym serem. Pieczemy ok. godziny w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować