Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią

0 (0 ocen)

Pycha:)

Składniki:

  • Ciasto:
    155 g dyni zwykłej ( po obraniu i oczyszczeniu)
    1 łyżeczka cukru
    50 ml wody
    3 jajka
    Niepełne ¾ szklanki mąki
    ½ szklanki cukru
    ½ łyżeczki sody
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Przełożenie:
    1/3 słoika dżemu z czerwonej porzeczki ( najlepiej domowej roboty)
    200 ml śmietany 36%
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 połówki brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Rolada Desery

Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2112ol0 1. Ciasto:
    Dynię pokroić w małą kostkę, dodać cukier wodę i zagotować. Gotować do miękkości, a potem jeszcze chwilę aż cała woda odparuje, ale uważać aby nie przypalić dyni. Zblendować i dla pewności przełożyć na 5 min na sitko aby woda mogła odcieknąć.
    Ostudzić.
  • image-1vmsb6d 2. Do miski wbić jajka i ubić je z cukrem. Dodać dynię i dobrze wymieszać.
  • image-28xvubm 3. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem i partiami dodawać do miski z jajkami i dynią i mieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników.
  • 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180 st około 20-25 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić w spokoju przez 5 minut. Następnie przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon jak tradycyjne ciasto na roladę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • image-23gpymr 5. Wykonanie:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto rozwinąć i rozsmarować dżem. Następnie delikatnie rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć kawałki brzoskwini na jednym z krótszych końców. Ściśle zwinąć w roladę. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować