Ciasto:
155 g dyni zwykłej ( po obraniu i oczyszczeniu)
1 łyżeczka cukru
50 ml wody
3 jajka
Niepełne ¾ szklanki mąki
½ szklanki cukru
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie:
1/3 słoika dżemu z czerwonej porzeczki ( najlepiej domowej roboty)
200 ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
2 połówki brzoskwinie z puszki
Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Dynię pokroić w małą kostkę, dodać cukier wodę i zagotować. Gotować do miękkości, a potem jeszcze chwilę aż cała woda odparuje, ale uważać aby nie przypalić dyni. Zblendować i dla pewności przełożyć na 5 min na sitko aby woda mogła odcieknąć.
Ostudzić.
2.Do miski wbić jajka i ubić je z cukrem. Dodać dynię i dobrze wymieszać.
3.Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem i partiami dodawać do miski z jajkami i dynią i mieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników.
4.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180 st około 20-25 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić w spokoju przez 5 minut. Następnie przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon jak tradycyjne ciasto na roladę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
5.Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto rozwinąć i rozsmarować dżem. Następnie delikatnie rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć kawałki brzoskwini na jednym z krótszych końców. Ściśle zwinąć w roladę. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze