Dyniowa potrawka z soczewicą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Sycąca i rozgrzewająca - idealna na chłodny, jesienny obiad.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g miąższu dyni
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1,5 szklanki zielonej soczewicy Halina
    1 biała cebula
    4 ząbki czosnku
    500 g drobiowej kiełbasy
    1 puszka mleka kokosowego
    curry indyjskie
    chilli
    kawałek imbiru
    4 goździki
    pół litra bulionu drobiowego
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    świeżo zmielony czarny pieprz

Dyniowa potrawka z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz paprykę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Do warzyw dodajemy czubatą łyżeczkę curry, szczyptę chilli, goździki, starty imbir oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu aż całość zmięknie.

    Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy do niej warzywa z patelni.
    Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy.

    Dolewamy mleko kokosowe i pozostawiamy na średnim ogniu na około pół godziny.
    Następnie wsypujemy soczewicę i gotujemy jeszcze przez dwadzieścia minut.

    Podajemy z ulubionym, chrupiącym pieczywem.

    Dyniowa potrawka z soczewicą

Komentarze

Podobne przepisy