Wilgotne ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni i kwaśne śliwki z kruszoną na wierzchu. Ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasycznych drożdżówek.
Dyniowa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy pozostałe składniki ciasta, oprócz masła i wyrabiamy około 10 minut dłonią, lub 5 minut mikserem. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie wyrabiamy, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 35 st.C. Szybciej wyrośnie.
Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy w palcach, odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 22x37, na wierzchu układamy śliwki, skórką do dołu i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 50 minut.
2.Puree z dyni: kawałek dyni, razem ze skórką i pestkami, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 45 minut. Następnie łyżką usuwamy pestki, następnie miąższ, którego odmierzamy 200 g do ciasta.
Komentarze