Dynia z papryką w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paseczki. Miąższ dyni kroimy w słupki.
2.Paprykę z cebulą zalewamy 1/2 litra wrzącej wody, dodajemy masło, sól i szczyptę cukru, mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości.
3.Do papryki z cebulą dodajemy pokrojoną dynię, mieszamy i dalej dusimy na małym ogniu 8-10 minut. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną (by nie było grudek) i dodajemy do potrawy. Zagotowujemy.
4.Dynię z papryką przekładamy do salaterki i posypujemy koperkiem. Podajemy na ciepło. Danie bądzie bardziej sycące, jeśli dodamy do niego 10-15 dag pokrojonych w plasterki parówek lub kiełbasy parówkowej.
Komentarze