Dynia z papryką w śmietanie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Wiesława Król.

  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia (miąższ): 60 dekagramów
    - Czerwona papryka: 30 dekagramów
    - masło: 0.5 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - cebula: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - cukier (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - koperek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dynia z papryką w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paseczki. Miąższ dyni kroimy w słupki.
  • 2. Paprykę z cebulą zalewamy 1/2 litra wrzącej wody, dodajemy masło, sól i szczyptę cukru, mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości.

  • 3. Do papryki z cebulą dodajemy pokrojoną dynię, mieszamy i dalej dusimy na małym ogniu 8-10 minut. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną (by nie było grudek) i dodajemy do potrawy. Zagotowujemy.
  • 4. Dynię z papryką przekładamy do salaterki i posypujemy koperkiem. Podajemy na ciepło. Danie bądzie bardziej sycące, jeśli dodamy do niego 10-15 dag pokrojonych w plasterki parówek lub kiełbasy parówkowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Dynia Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować