Dynia z kiełbasą

0 (0 ocen)

Tak przygotowane danie możemy podawać do ryżu jako danie gorące. Ja i moja rodzina chętnie jemy je także do chleba. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i syte :)

Składniki:

  • Składniki:
    • 1-1, 3 kg dyni ( miąższu, już po obraniu i usunięciu pestek),
    • 60 dag kiełbasy,
    • 2 czerwone papryki,
    • Spory pęczek natki pietruszki,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morka,
    • 2 duże cebule,
    • Olej do smażenia,
    • Około0,5 litry przecieru pomidorowego

Dynia z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rumienienie cebuli 1. Cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju.
  • dodanie kiełbasy 2. Kiełbasę kroimy na dość duże kawałki (kostkę) i dodajemy do cebuli. Chwilkę razem smażymy.
  • dodanie papryki 3. Następnym dodanym składnikiem jest pokrojona w kostkę papryka.
  • dodanie dyni 4. Dynię kroimy grubą kostkę i dodajemy do całości. Potrawkę podlewamy przecierem, doprawiamy do smaku i gotujemy. Dynia powinna być miękka, ale zachować swój kształt.
    Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy.
    Danie porcjujemy. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy