Dynia z boczkiem i jarmużem

4.5 (165 ocen)

Osobiście jestem zachwycona smakiem tej potrawy. Sałatka ta jest expressowa w przygotowaniu. Może ona stanowić przekąskę na wytrawnej kolacji.

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 kg miąższu dyni,
    - Pęk jarmużu,
    - 100 g wędzonego boczku (obowiązkowo wiejski, pachnący),
    - Garść słonecznika,
    - Sól, pieprz do smaku,
    - 0,5 łyżeczki szałwii,

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Dynia z boczkiem i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie kroimy na kostkę o boku około 1 cm. Boczek także kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię. Gdy wypłynie z niego tłuszcz dokładamy dynie i smażymy do miękkości. W między czasie z jarmużu usuwamy grube części liścia, a pozostałe tniemy w paseczki. Dokładamy do dyni i boczku. Całość smażymy razem, aż liście jarmużu zmiękną. Pod koniec doprawiamy i dokładamy słonecznik.

Porady

Potrawę tę można jeść samą lub z kaszą, ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Dynia Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować