Dynia w lekkim syropie

4.5 (185 ocen)

Taką dynią możemy zastąpić brzoskwinie z puszki

Składniki:

  • 0,75 kg dynia,
    35 dkg cukier,
    1 szt cukier waniliowy,
    1 łyżeczka kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia w lekkim syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować dodać kwasek cytrynowy i ostudzić.Zimną wodą zalać obraną z skórki i pokrojoną w kostkę dynię na całą noc. Następnego dnia odsączyć na sitku dynię z zalewy. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować,dodać odsączoną dynię i gotować do 10 min.W czasie gotowania sprawdzać dynię żeby nie była za miękka a jednocześnie nie była twarda.Czas gotowania zależny od gatunku dyni. Gorącą dynią i powstałym syropem napełnić słoiki ,szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.Zimne wynieść do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować