Dynia pieczona z soczewicą w sosie z pomidorów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

idealna na jesienny obiad :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    4-5 różyczek brokuła
    1 mała czerwona papryka
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
    100 g zółtego sera (np. Gouda)
    1/4 pęczka koperku
    1/4 pęczka pietruszki

    Sos:
    1/2 kg pomidorów
    3-4 łyżki przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki śmietany 30%
    1/4 pęczka koperku
    1/4 pęczka pietruszki
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dynia pieczona z soczewicą w sosie z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię dokładnie umyć. Przekroić na pół (nie obierać) i wydrążyć pestki.
  • 2. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • 3. Ugotować soczewicę i brokuła.
  • 4. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  • 5. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • 6. Koperek i pietruszkę opłukać i drobno pokroić.
  • 7. Przygotować farsz:
    W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła lub oliwy, wrzucić czosnek i cebulę, następnie paprykę i smażyć kilka minut.
    Dodać brokuła i dolać kilka łyżek wody.
    Na koniec dodać ugotowaną soczewicę. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  • 8. Przygotować sos:
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
    Wymieszać ze śmietaną i przecierem pomidorowym.
    Koperek i pietruszkę posiekać, dodać do pomidorów, wymieszać.
    Doprawić solą i pieprzem.
  • 9. Do każdej połówki dyni nałożyć farsz z soczewicy.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 60 minut.
  • 10. Ser zetrzeć na tarce.
  • 11. 10 minut przed końcem pieczenia (czyli po około 50-ciu minutach), wyjąć ostrożnie naczynie żaroodporne z piekarnika i każdą połówkę dyni posypać żółtym serem, a na dno naczynia wlać sos z pomidorów.
  • 12. Ponownie wstawić do piekarnika (na ok. 10 minut).

Porady

Dyni nie ma potrzeby obierać, ponieważ po upieczeniu skórka staje się bardzo miękka i można ją zjeść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować