1 mała dynia hokkaido
1 szklanka czerwonej soczewicy
4-5 różyczek brokuła
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
100 g zółtego sera (np. Gouda)
1/4 pęczka koperku
1/4 pęczka pietruszki
Sos:
1/2 kg pomidorów
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki śmietany 30%
1/4 pęczka koperku
1/4 pęczka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Dynia pieczona z soczewicą w sosie z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię dokładnie umyć. Przekroić na pół (nie obierać) i wydrążyć pestki.
2.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
3.Ugotować soczewicę i brokuła.
4.Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
5.Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
6.Koperek i pietruszkę opłukać i drobno pokroić.
7.Przygotować farsz:
W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła lub oliwy, wrzucić czosnek i cebulę, następnie paprykę i smażyć kilka minut.
Dodać brokuła i dolać kilka łyżek wody.
Na koniec dodać ugotowaną soczewicę. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
8.Przygotować sos:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Wymieszać ze śmietaną i przecierem pomidorowym.
Koperek i pietruszkę posiekać, dodać do pomidorów, wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
9.Do każdej połówki dyni nałożyć farsz z soczewicy.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 60 minut.
10.Ser zetrzeć na tarce.
11.10 minut przed końcem pieczenia (czyli po około 50-ciu minutach), wyjąć ostrożnie naczynie żaroodporne z piekarnika i każdą połówkę dyni posypać żółtym serem, a na dno naczynia wlać sos z pomidorów.
12.Ponownie wstawić do piekarnika (na ok. 10 minut).
Porady
Dyni nie ma potrzeby obierać, ponieważ po upieczeniu skórka staje się bardzo miękka i można ją zjeść.
Komentarze