Dynia marynowana w occie winnym

4.49 (162 ocen)

  • 60 min

Smaczny syrop i rewelacyjny smak owoców, które można jeść bezpośrednio ze słoika lub używać do ciast.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kg dyni
    2 kg cukru
    4 szkl. octu winnego (najlepszy ocet jabłkowy domowej roboty)
    laska cynamonu
    15 goździków
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dynia marynowana w occie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obieramy, oczyszczamy środek i kroimy w niewielką kostkę.
  • 2. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, pokruszoną laskę cynamonu i goździki. Zagotowujemy.
  • 3. Do zagotowanego syropu wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 min, tak aby kostki nie rozgotowały się.
  • 4. Dynię przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gorącą zalewą.
  • 5. Pasteryzujemy do momentu, gdy nie będzie można utrzymać palca w wodzie ze słoikami (ok. 10 min).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować