Dynia i jabłka pieczone skąpane w miodzie i płatkach migdałowych

4.49 (193 ocen)

  • 40 min

Zapach pieczonej dyni i jabłek z waniliową nutą sprawił, że moje łakomczuchy dobijały się do piekarnika.:)Nazwa mówi wszystko, nie muszę więcej nic dodawać, no chyba tylko to, że za ten deser dostałam od męża i córeczki owacje na stojąco... :)

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 dynia Hokkaido ( tak do kilograma)

    - 4 jabłka

    - 1/4 kostki masła

    - opakowanie cukru waniliowego

    - kilka łyżeczek miodu

    - garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dynia i jabłka pieczone skąpane w miodzie i płatkach migdałowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pane w miodzie i jabłkach pieczonych 1. Dynię pokroić na ćwiartki, wydrążyć pestki, pokroić na plastry o grubości 1 cm.Nie trzeba obierać skórki, ponieważ pod wpływem pieczenia ona zmięknie.
  • Dynia i jabłka pieczone skąpane 2. Jabłka przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć równej wielkości plastry dyni, mniejsze kawałki pokroić w drobną kostkę,włożyć do wydrążonych jabłek. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok plastrów dyni. Masło stopić i skropić nim dynię i jabłka, oprószyć cukrem waniliowym. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.
  • Dynia i jabłka pieczone, skąpane w miodzie 3. W tym czasie na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Upieczone jabłka ułożyć wraz z dynią na talerzach, polać miodem i posypać płatkami migdałowymi. Podawać na ciepło.

Porady

Zamiast miodu można użyć syropu klonowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować