Dynia Hokkaido - pieczona, faszerowana

4.47 (173 ocen)

Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia.

Składniki:

  • Składniki.
    1 mała dynia hokkaido
    2 łyżeczki oliwa z oliwek
    sól
    pieprz

    Farsz.
    10 dag ryż basmati
    25 dag mięso mielone
    0,5 szt. papryka czerwona
    5 ząbków czosnek
    2 szt. cebula
    1 łodyga seler naciowy
    0,5 papryczka chilli
    1 jajko
    sól
    pieprz
    tymianek
    majeranek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dynia hokkaido - pieczona, faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki. Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, odstawić na 15 minut, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 190 oC.
    W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz.
    Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek.
    Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć. Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko.
    Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Dynię hokkaido piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować