Dymek z pianką i truskawkami

0 (0 ocen)

Ciasto smakuje i do kawy i do soku.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki, 6 żółtek,1 i 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 opakowania proszku do pieczenia

    Wierzch: 6 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1 kg truskawek, margaryna do posmarowania formy

Dymek z pianką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiekać z margaryną, dodać żółtka, proszek, cukier puder. Zagnieść ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałym ciastem wylepić spód tortownicy.

    2. Truskawki dokładnie opłukać, osączyć, oczyścić z szypułek. Pokroić na połówki i układać na cieście. Oprószyć lekko kakao.

    3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

    4. Ciasto wyjęte z zamrażarki podzielić na 2 części. Jedną zetrzeć na " pazurkach " na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.

    5. Piec 40 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy