Dymek z pianą i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wypiek bardzo udany, delikatny w smaku, po prostu przepyszny, doskonały na letnie popołudnie i nie tylko :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - żółtka: 6 sztuk
    - masło: 300 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 2.5 łyżeczki

    - truskawki: 750 gramów
    - kakao: 1 łyżka
    - białka: 6 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dymek z pianą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dymek z pianą i truskawkami 1. Mąkę posiekać z masłem, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można jeszcze podsypać mąką). Około 1/3 część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, pozostałą częścią wyłożyć natłuszczoną formę.
    Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
    Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
    Piec w temperaturze 180ºC, przez około 50 - 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się rumieni, można przykryć je folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować