Dymek z pianą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można jeszcze podsypać mąką). Około 1/3 część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, pozostałą częścią wyłożyć natłuszczoną formę.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC, przez około 50 - 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się rumieni, można przykryć je folią aluminiową.
Komentarze