Dymek z pianą i truskawkami

4.47 (184 ocen)

Ciasto typu pleśniak- na kruchym cieście, nasączone owocami... Pychota!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej,
    4 łyżki cukru,
    1i1/2 kostki masła lub margaryny,
    6 żółtek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Dodatkowo:
    75 dag truskawek,
    czubata łyżka kakao.

    Piana:
    6 białek,
    1i1/2 szkl. cukru,
    łyżeczka soku z cytryny,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dymek z pianą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na pół. Jedną częśc zamrozić. Blaszkę o wym. 25x36cm natłuśić i wysypać cienko kaszką manną. Wyłożyć nie zamrożoną część ciasta.
  • 2. Owoce umyć, lekko osuszyć, odszypułkować, przepołowić i ułożyć na cieście. Oprószyć kakao.
  • 3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Na koniec dodać mąkę oraz sok z cytryny. Połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na owoce. Wyłożyć pianę i zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. godz. w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować