Dwukolorowy torcik na zimno z truskawkami

5 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Moja orzeźwiająca, truskawkowa improwizacja. Zapraszam ;)

  • 4 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 serki mascarpone (po 250g)
    2 jogurty naturalne,bałkańskie (po 340g)
    5 łyżek cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    2 czekolady deserowe
    5 płaskich łyżek żelatyny
    60 dag truskawek
    60g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Dwukolorowy torcik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa srowo-jogurtowa 1. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody i odstaw do stężenia. Serki mascarpone i jogurty zmiksuj z cukrem pudrem.
  • truskawki wyłóż na masę czekoladową 2. Masę podziel na dwie części. Połowę żelatyny zalej niewielką ilością wodą, a kiedy spęcznieje rozpuść i połącz z połową masy serowo- jogurtowej. Dodaj roztopioną, jedną czekoladę i wymieszaj na gładką masę. Całość wylej na dno tortownicy ( o śr.22cm) wyłożonej biszkoptami i odstaw do stężenia.
  • na truskawkach wyłóż mase serową 3. Truskawki pozbaw szypułek, umyj, pokrój na mniejsze części. Połowę z nich rozłóż na masie czekoladowej, zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie przygotuj białą warstwę serową: pozostałą część serowej masy zmiksuj z żelatyną postępując jak poprzednio. Gotową masę przełóż na truskawki z galaretką, ponownie wstaw do lodówki do stężenia. Następnie wyłóż pozostałe truskawki i udekoruj stopioną drugą czekoladą. Schładzaj co najmniej 2 godziny.

Porady

* podczas takiego upału jak dziś, sernik z poszczególnymi warstwami wkładałam do zamrażalnika- to zdecydowanie przyspieszyło proces tężenia galaretek i mas

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować